Vraag steeds advies bij je gemeente voordat je je een vergunning aanvraagt.

Een advies vragen kost gemiddeld een 2 tal weken wat véél sneller is dan een vergunning aanvragen en het risico lopen een weigering te ontvangen omdat ze het niet eens zijn met je plannen. Een negatief advies is even bitter maar je kent onmiddellijk het standpunt van de gemeente en schept de ruimte om te informeren wat dan volgens hun wel kan.

Een vergunning aanvragen is immers een procedure die je start en die tijd (= gemiddeld 3 maanden) & geld kost. Indien de gemeente 'ontvoogd' is, mag de gemeente autonoom een vergunning afleveren. Maar dit alles heeft zijn voor- en nadelen!

Je kunt enerzijds sneller je vergunning ontvangen (= binnen de 2 maanden) aangezien de gemeente niet langer verplicht is je plan(nen) op te sturen voor een bindend advies van Stedenbouw. Een niet ontvoogde gemeente moet dit advies dus aanvragen.

Wanneer een advies wordt gevraagd, heeft stedenbouw 30 dagen de tijd om een positief of een negatief advies af te leveren. Vaak is het zo dat stedenbouw enkel iets van zich laat horen wanneer ze opmerkingen hebben en je bijgevolg 30 dagen aan het wachten bent voordat je gemeente zelf weer actie mag ondernemen.

Wanneer een ontvoogde gemeente een vergunning heeft afgeleverd, bestaat anderzijds weer de kans dat stedenbouw in beroep gaat tegen de afgeleverde vergunning. Wanneer dit laatste echter gebeurt wordt je aanvraag opnieuw behandeld door de bestendige deputatie van je provincie en bij je 3 maanden verder voordat je de uitspraak kent.

Geen opmerkingen: